پروفسور مجید سمیعی

پروفسور مجید سمیعی مشهورترین جراح مغز و اعصاب دنیا است. این پزشک ایرانی نهتنها در ایران، بلکه در تمام دنیا شناختهشده است. او ریاست مرکز علوم و اعصاب آلمان را بر عهده دارد و بهعنوان پایهگذار و مبدع روش نوین جراحی قاعدهی جمجمه شناخته میشود
پروفسور مجید سمیعی در تاریخ ۲۹ خرداد سال ۱۳۱۶ در شهر تهران به دنیا آمد. پدر او از خانوادههای سرشناس رشت و مادرش اصالتا اهل شیراز بود. خانوادهی او چند سال بعد از تهران به رشت بازگشت و در محلهی تلفنخانه (بحرالعلوم) ساکن شد.
پروفسور مجید سمیعی دورهی دبیرستان را در دبیرستان مشهور شاهپور رشت به اتمام رساند و برای ادامهی تحصیل به آلمان رفت. او در یکی از مصاحبات خود اعلام کرد که در سن ۱۱ سالگی علاقهی بسیار زیادی به جراحی مغز و اعصاب پیدا کرد و به همین دلیل در دانشگاه یوهانس گوتنبرگ در شهر ماینتس به تحصیل در رشتههای زیستشناسی و پزشکی پرداخت. او به دلیل کسب عالیترین نمرات در امتحانات پایان دورهی پزشکی توانست جایزهی ويژهی وزارت علوم ایران برای برترین دانشجویان مقیم اروپا را از آن خود کند. او سپس دورهی تخصصی جراحی مغز و اعصاب را زیر نظر کورت شورمن آغاز کرد و سال ۱۳۴۹ یعنی در سن ۳۳ سالگی موفق به دریافت مدرک بورد تخصصی در این رشته از کشور آلمان شد.
فعالیتهای حرفهای
در سال ۱۳۴۹ پروفسور مجید سمیعی عنوان دانشیاری در رشتهی جراحی مغز و اعصاب را دریافت کرد و بهعنوان معاون دپارتمان جراحی مغز و اعصاب دانشگاه ماینتس فعالیتهای خودش را ادامه داد. او حدود یک سال بعد موفق به دریافت درجهی استادی در همین رشته شد. در همین سال عنوان استادی و ریاست در دپارتمان رشتهی جراحی مغز و اعصاب در دانشگاه ملی ایران (شهید بهشتی کنونی) به پروفسور سمیعی پیشنهاد شد؛ اما او به دلیل ادامهی فعالیتهای علمی خود در دانشگاه ماینتس نتوانست این پیشنهاد را بپذیرد.
پروفسور سمیعی در سال ۱۳۵۰ نخستین دورهی آموزشی جراحی میکروسکوپی را آغاز کرد و در سال ۱۳۵۶ با کمک بنیاد فولکسواگن، اولین آزمایشگاه تمرین جراحی میکروسکوپی آلمان را تأسیس کرد.
او در سال ۱۳۵۶ ریاست دپارتمان جراحی مغز و اعصاب در بیمارستان نورداشتات شهر هانوفر آلمان را بر عهده گرفت. بعد از آن چندین پیشنهاد برای ریاست دپارتمانهای جراحی مغز و اعصاب از طرف دانشگاههای لایدن هلند و ماینتس آلمان به او داده شد. درنهایت او در سال ۱۳۶۷ سمت استادی جراحی مغز و اعصاب دانشگاه پزشکی هانوفر را پذیرفت. پروفسور سمیعی چندین سال ریاست هر دو دپارتمان جراحی مغز و اعصاب در بیمارستان نورداشتات و دانشگاه پزشکی هانوفر را بر عهده داشت.
او در سال ۱۹۷۹ نخستین دورهی آموزشی جراحی قاعدهی جمجمه در جهان را در شهر هانوفر پایهگذاری نمود و در سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۱ به سمت ریاست فدراسیون جهانی انجمنهای جراحی مغز و اعصاب برگزیده شد.
پروفسور سمیعی همچنین در سال ۲۰۰۴ مؤسسهی بینالمللی علوم اعصاب چین واقع در دانشگاه پزشکی پکن را سازماندهی و تأسیس کرد.
پروفسور مجید سمیعی در دههی ۱۹۹۰ یک مرکز خصوصی بینالمللی علوم اعصاب را که بهاختصار INI نامیده میشود، در مرکز شهر هانوفر آلمان تأسیس کرد. این مرکز که معماری آن برگرفته از شکل مغز است، از تجربهی بهترین پزشکان بینالمللی و جدیدترین تکنولوژیهای پزشکی و خدماتی بهره میبرد و به همین منظور، باکیفیتترین خدمات سلامتی را به بیماران سیستمهای عصبی ارائه میکند. پروفسور سمیعی حدود ۱۴ سال پیش از ریاست دپارتمانهای جراحی مغز و اعصاب در بیمارستان نورداشتات و دانشگاه پزشکی هانوفر اعلام بازنشستگی کرد و تمام توان خود را به توسعهی این مؤسسهی اختصاص داد؛ در حال حاضر ریاست INI را خود او و پسرش، پروفسور امیر سمیعی بر عهده دارند.
افتخارات و جوایز
پروفسور مجید سمیعی در طول فعالیتهای خود ۱۲۰۰۰ بیمار را بهطور موفقیتآمیز عمل کرده است. او صدها مقاله و ۱۷ جلد کتاب نوشته و همچنین شاگردان زیادی تربیت کرده است. آنها در کشورهای مختلف جهان در زمینه جراحی مغز و اعصاب فعالیت دارند و هر سال بهافتخار پروفسور سمیعی در یکی از کشورها کنفرانس برگزار میکنند. پروفسور سمیعی حدود ۴ سال ریاست فدراسیون جهانی جوامع جراحی مغز را بر عهده داشته است و در سال ۲۰۰۱ عنوان ریاست افتخاری این نهاد را به پاس زحماتش به او اهدا کردند.
در سال ۱۳۶۷ رئیسجمهور آلمان غربی نشان خدمت درجهی ۱ دولت آلمان را به پروفسور سمیعی اهدا کرد. در همین سال جایزهی علمی ایالت نیدرزاکسن آلمان نیز به پاس قدردانی از فعالیت در راه پیشرفت جراحی مغز و اعصاب به وی اعطا شد.
عالیترین نشان افتخاری دولت چین نیز در مهرماه سال ۱۳۸۶ به پاس خدمات و تلاشهای پروفسور مجید سمیعی به جامعهی پزشکی توسط ژنگ پییان، معاون نخستوزیر چین به وی اعطا شد.
جایزهی حلقه لایبنیتز
به گفتهی پروفسور سمیعی، میزان مرگومیر ناشی از صدمات مغزی در آفریقا حدود ۳ برابر بیشتر از بیماری ایدز است. پروفسور سمیعی در طرح «آفریقا صد»، ۱۰۰ نفر از جراحان جوان آفریقایی را به آلمان آورد و بعد از دادن آموزشهای لازم، آنها را دوباره به آفریقا فرستاد تا پزشکان بیشتری را در این قاره پرورش دهند. کلوپ خبرنگاری هانوفر به پاس قدردانی از این کار پروفسور سمیعی، جایزه حلقه لایبنیتز را در سال ۲۰۱۳ به او اعطا کرد. پروفسور سمیعی در مراسم اهدای جایزه گفت: «این جایزه نه به من، بلکه به قارهای با نزدیک به یک میلیارد جمعیت اهدا شد.»
جایزهی برترین جراح مغز سال ۲۰۱۳
در سال ۲۰۱۳ فدراسیون جهانی جوامع جراحی مغز، پروفسور مجید سمیعی را بهعنوان جراح مغز سال معرفی کرد. رئیس این فدراسیون در بخش ویژهی معرفی جراح مغز سال اعلام کرد: «امروزه هیچکس در جراحی مغز با مهارت و قوهی سنجش پروفسور سمیعی برابری نمیکند و او شایستهی عنوان جراح مغز سال ۲۰۱۳ است.»
جایزهی برترین جراح مغز سال ۲۰۱۴
پروفسور مجید سمیعی در سال ۲۰۱۴ از سوی آکادمی بینالمللی جراحان مغز و اعصاب برندهی جایزهی برترین جراح مغز سال شد. این جایزه هر سال به یکی از پزشکان در این رشته اهدا میشود.
دکترای افتخاری
در مهرماه سال ۱۳۹۰، دانشگاه تهران از پروفسور سمیعی تقدیر کرد و به او دکترای افتخاری اعطا کرد.
کلید طلایی رشت
شهرداری رشت نخستین کلید طلایی خود را در شهریور سال ۱۳۹۳ در مراسمی به پروفسور سمیعی اهدا کرد. او بعد از دریافت این جایزه و تقدیر از محبت جوانان گیلانی نسبت به خود گفت: «امروز شهردار کلید طلایی شهر را از طرف شما عزیزان به من دادهاند؛ بنده با این کلید میخواهم درهای علم و دانش را باز کنم.» پروفسور سمیعی تأکید کرد: «این کلید طلایی شهر برای گشودن درهای علم و دانش در گیلان است و امیدوارم از همین گیلان درهای علم و دانش در سراسر ایران گشوده شود.»

درباره نرجس زمزم
نرجس زمزم هستم، سخنران انگیزشی و مدرس مهارت های موفقیت فردی و اجتماعی، مشاور تغییر و تحول.
سایر نوشته های نرجس زمزم
دیدگاهتان را بنویسید