محمود حسابی

پروفسور محمود حسابی بنیانگذار فیزیک نوین ایران در سال ۱۲۸۱شمسی در تهران از پدر و مادری اهل تفرش متولد شد.
در هفت سالگی تحصیلات ابتدایی خود را در بیروت با تنگدستی و سختیهای غربت آغاز کرد و تا پایان تمامی تحصیلات خود در میان همشاگردیهایی از کشورهای مختلف بود. در منزل قرآن کریم، گلستان و بوستان سعدی، غزلیات حافظ و منشئات قائم مقام را نزد مادرش گوهرشاد حسابی آموخت.
او لیسانس ادبیات را از دانشگاه آمریکایی بیروت (1920) در ۱۷سالگی و مهندسی راه و ساختمان (۱۹۲۲) را در ۱۹سالگی گرفت و تا 1927دروس پزشکی از دانشگاه آمریکایی بیروت، دانشنامه ریاضی، نجوم و ستاره شناسی، دانشنامه بیولوژی (زیست شناسی)، مهندسی برق از دانشکده برق اکول سوپریورد والکتریسیته پاریس، مدرک مهندسی معدن (پاریس) و دکترای فیزیک از دانشگاه سوربن پاریس را کسب کرد.
ایشان چهار زبان زنده دنیا فرانسه، انگلیسی، آلمانی و عربی را برای مطالعه و صحبت مورد استفاده قرار میداد و همچنین به زبانهای سانسکریت، یونانی، و لاتین، پهلوی، اوستا، ترکی و ایتالیایی اشراف داشت و آن را در تحقیقات علمی خود بخصوص در امر واژه گزینی زبان فارسی بهکار میبرد.
او طی سالها تحقیق و مطالعات علمی در دانشگاههای معتبر عالم با دانشمندان بزرگ جهان نظیر پرفسور انیشتین، شرودینگر، بورن، فرمی و چندین فیزیکدان دیگر و همچنین علمای بزرگ مانند راسل و آندره ژید همکاری و تبادل نظر داشته و تنها ایرانی شاگرد پروفسور آلبرت اینشتین بود.
تأسیس مراکز علمی نظیر مدرسه مهندسی وزارت راه، دارالمعلمین عالی، و دانشسرای عالی، نوشتن قانون دانشگاه، تاسیس دانشگاه تهران و بنیانگذاری دانشکدههای فنی و علوم از برجستهترین خدمات فرهنگی ایشان است.
پروفسور حسابی در سال ۱۳۶۷ به عنوان مرد علمی سال جهان معرفی شد. او در ۱۲شهریور سال ۱۳۷۱هنگام معالجه بیماری قلبی در بیمارستان دانشگاه ژنو بدرود حیات گفت.

درباره نرجس زمزم
نرجس زمزم هستم، سخنران انگیزشی و مدرس مهارت های موفقیت فردی و اجتماعی، مشاور تغییر و تحول.
سایر نوشته های نرجس زمزم
دیدگاهتان را بنویسید